Somen ärsyttävimmät puheenaiheet

Olen viettänyt kesän ajan aavistuksen somettomampaa elämää kuin yleensä. Alkukesän somelakkopäissäni poistin koko Facebook-sovelluksen puhelimesta, mutta töidentekeminen osoittautui niin vaikeaksi, että nöyrryin ja latasin sen takaisin. Silti olen yrittänyt roikkua vähemmän somessa ja syödä enemmän mustikkapiirakkaa parvekkeella – toisinaan se on onnistunut paremmin, toisinaan huonommin.

Siitä huolimatta olen pistänyt merkille (some)kesän ärsyttävimmät puheenaiheet. Siis ne, joiden ilmestyminen feediin saa välittömästi verenpaineet kohoamaan ja tekee mieli heittää puhelin järveen.

1. Sää 

Siis ihan oikeasti, miten paljon säästä riittää puhuttavaa? Ihmiset valittavat säästä silloin, kun on liian kylmä ja silloin, kun on liian kuuma. Joko he eivät pysty nukkumaan kun on niin kuuma, valittavat kun naama palaa tai postaavat kuudennen päivän peräkkäin kuvan ikkunan vesipisaroista. Nämä samat ihmiset valittavat talvella pakkasia (tai sitten jos ei ole pakkasia, niin sitä, että ei ole pakkasia eikä enää edes kunnon talvea) ja käyttävät koko kesän tai kesäloman kurjan sään päivittelemiseen. Sää on mikä on, se ei Facebookissa valittamalla parane. Sateisella kelillä voi mennä kirjastoon tai kahvilaan, aurinkoisella torille. Jos koko kesän onnistuminen on keleistä kiinni, niin suosittelen miettimään asuinpaikan vaihtoa. Nyt seuraa nimittäin shokkipaljastus: Suomessa on kesä silloin, kun vuorokauden keskilämpötila on yli kymmenen astetta. Ei 25 astetta, kuten moni newsfeedissäni tuntuu ajattelevan. 

2. Oma maa mustikka, muu maa mansikka

Seuraavaksi ärysttävimpiä somettajia ovat ne, jotka matkustavat kesälomalla Viroon, Kroatiaan tai Balille ja hehkuttavat koko lomansa ajan, miten ihmeellinen paratiisi lomakohde on. Virossa kaikki on puoli-ilmaista, eikä A. Le Coq ole yhtään niin kallista kuin Suomessa! Viis siitä, että kohdemaan keskipalkka on tonnin pienempi kuin Suomessa, tai siitä, että ihmiset eivät pääsääntöisesti kuole nälkään. Puhumattakaan niistä tyypeistä, jotka Välimeren rannalla kitisevät, miten voi olla mahdollista ettei Suomessa saa samana aamuna pyydettyjä katkarapuja pittoreskista perheravintolasta illalliseksi? Siellä mamma vääntää aamusta iltaan tosi individualistista äyriäispataa juuri meille, kyllä meillä ei Suomesta saa todellista asiakaspalvelua mistään! Ja on niin huonot kelitkin.

3. Lapsiperheet ravintolassa

Ja sitten on vielä tämä suosikkiaiheeni, josta todellisuudessa kukaan ei ole eri mieltä, mutta iltapäivälehtiä täytyy jonkun myydä ja onhan se raflaavaa kun ravintoloitsija sanoo, että meille saa tulla kunhan osaa käyttäytyä. Nimeltämainitsemattoman turkulaisen ravintolan omistaja keksi tavan saada ravintolansa esille ja iltapäivälehtien kansiin ja lehdethän tarttuivat. Taas spekuloitiin päivätolkulla, että saako vauva ja sitä ruokkiva tissi mennä ravintolaan vai pitääkö näiden asua vessassa. Aamulehtikin tarttui täkyyn ja otsikoi juttunsa ”Lapset eivät ole ongelma, vaan vanhemmat” ja jäi odottamaan, että somekansa nakuttaisi näyttöjä myös heidän mainosbannereilleen. Luojan kiitos myrsky ehti laantua ja jokainen pienelläkään käsityskyvyllä varustettu lukija oli ihan samaa mieltä: humalaiset vanhemmat ovat ongelmaVanhemmat, jotka eivät opeta lapsille pöytä- tai käytöstapoja ovat ongelma. Vanhemmat, jotka yrittävät lasten kanssa olutbaariin yöllä ovat ongelma. Sen sijaan perheet, joissa kukin osaa käyttäytyä ikäkaudelleen sopivasti, eivät ole ongelma. Ikäkauteen sopivana käytöksenä voidaan pitää esimerkiksi sitä, että 3-vuotias ei heitä ruokaa viereiseen pöytään ja 34-vuotias osaa katsoa muualle, jos viereisen pöydän ruokailuhetki häiritsee.

 

PS. Kuvan on ottanut hurmaava Eino Nurmisto Tammerfesteillä. Se voisi olla numero 4: ihmiset, jotka päivittävät siirappisia rakkauspäivityksiä festivaaleilta. 

6 comments

 1. Maija

  Hahah, joka lajiin on tullut tässä kesän aikana törmättyä (ja ykköseen ehkä myös vähän itsekin syyllistyttyä…). Kolmoskohdan teemalla mut saa kyllä helposti provosoitua ja olin jo kirjoittamassa itsekin jotain aiheesta, mutta en sitten kuitenkaan viitsinyt. Erityisesti julkisella paikalla imettämiseen liittyen on vaan tullut niin käsittämättömän idiootteja kommentteja vastaan eri foorumeilla, että teki mieli tarttua aiheeseen. Tyydyin sitten jupisemaan vain lähipiirille.

 2. Taru/stuffabout.fitfashion.fi

  Avasin tämän postauksen varmana siitä, että olen itse kirjoittanut jonkun näistä. 😀 Huh, en ollut! 😀

  1. Emmi Nuorgam

   Nyt alkoi kiinnostaa, että mitä sää olisit kirjoittanut? 😀

 3. Minnea/Minnean muruja

  Hahaa, mää oon just se säästä valittelija!
  Rakkauspäivitykset <3 Niitä lisää, ei ole ollenkaan ärsyttävää, vaan pelkästään söpöä!

 4. Helmi

  Toi sää-juttu ajaa mut ihan hulluuden partaalle. Enkä mä edes ole facebookissa. Mä en tajua milloin ihmiset on ruvenneet ajattelemaan että suomen kesä on aurinkoinen, noin +27 aamusta iltaan juhannuksesta elokuun loppuun? Ei ole ikinä ollut, ei ikinä tule olemaan. Ja muutenkin, mitä väliä? Mitä väliä???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *