Täydellinen kurpitsakeitto – vain 9 raaka-ainetta ja 30 minuuttia

En oikein usko sosekeittoihin. Jos ne eivät ole liian mauttomia tai liian makeita, on koostumus joko liian sosemainen tai liian löysä. Syksyllä ja talvella sosekeitto on kuitenkin helpoin tapa kokata kotimaisia vihanneksia ja juureksia, joten ylitän silloin tällöin itseni kokkaamalla keittoa.

Tämä nopea kurpitsakeitto valmistui oikeastaan ihan sattumalta. Eilen oli tarkoitus syödä illalliseksi uunijuureksia ja viikonlopulta jääneet juustonkäntyt, mutta kun vegaanisisko ilmoitti tulevansa syömään, meni ruokalista uusiksi. Sosekeitto on yksi helpoimmista veganisoitavista ruuista, sillä lähes kaikkiin sosekeittoihin sopii kookoskerma tai -maito huomattavasti paremmin kuin vaikkapa tavallinen kerma. 

Keitto valmistui Pikku Kakkosen aikana ja lopputulos oli aidosti hämmästyttävän herkullinen. Jopa perheen minikriitikot söivät lautasen tyhjäksi, vaikka tietysti ihan ensimmäisinä ilmoittivat, että eivät sitten tykkää tästä(kään).

Nopea kurpitsakeitto

Nopea kurpitsakeitto neljälle

n. 2 kg kurpitsa (paino kuorineen, mikä tahansa sesongissa oleva kurpitsa käy)
2 keskikokoista sipulia
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
2 dl kookoskermaa
n. 1-2 dl kasvislientä
0,5 tl jeeraa eli juustokuminaa

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Paloittele kurpitsa, poista kuori ja siemenkota veitsellä. Kurpitsaa voi käsitellä samalla tavalla kuin vesimelonia tai muuta melonia, sitä ei siis kannata pelätä!

Lado paloiteltu kurpitsa pellille leivinpaperin päälle. Kuori ja leikkaa sipuli lohkoiksi ja lisää pellille. Kuori valkosipuli ja lisää kynnet pellille. Lorauta päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda kasviksia uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä ja ruskistuneet reunoista.

Siirrä kasvikset kattilaan ja soseuta. Lisää keittoon ensin kookoskerma ja sen jälkeen kasvislientä sen verran, että keitosta tulee sopivan löysää omaan makuusi. Mausta jeeralla ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Itse käytän muuten valmista liemijauhetta, jota sekoitan aina kuuman veden kanssa sen verran kuin tarvitaan. Pääsääntöisesti liemijauhoissa ja -kuutioissa on ihan älyttömästi suolaa, joten niitä kannattaa käyttää vähemmän kuin purkin kyljessä neuvotaan.

Keiton voi koristella esimerkiksi chilillä, kuivatulla sipulilla ja yrteillä. Lapsille lorautin mukaan vähän maustamatonta jugurttia pehmentämään makua. Jos on huolissaan keiton proteiinimääristä, niin valkoiset pavut ovat sopivan miedon makuisia tähän soppaan. Tietysti myös jokapaikanraejuustoa voi käyttää – täysin omalla vastuulla tosin.

Keiton kanssa tein valkosipulileipää, eli hurautin morttelissa öljyn parvekkeelle nuupahtaneesta basilikasta ja valkosipulista ja voitelin sillä viikonlopulta jääneet valmispizzapohjat. Toimi kuin tauti ja hävikkikuormakin pieneni hiukan.

Nopea kurpitsakeitto

 

 

Muutama muu arkiruokasuosikkini, silvoplee:

Sairaan nopea punajuuri-vuohenjuustopasta

Pikapelmenit

Arkihampparit – vartissa valmista

1 comment

  1. Laura

    Aivan ihanaa keittoa tuli! kiiiitos 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *