Nuargami neuvoo: näin teet LinkedIn-profiilistasi houkuttelevamman

Pidän sivutyönäni uraklinikkaa. Klinikka on yleensä auki öisin ja palvelee pääsääntöisesti Facebook-messengerissä. Sen tyypillisin asiakas on joku yrittäjäystävistäni. Yleensä hän on joko täysin kyllästynyt elämäänsä, työhönsä tai asiakkaisiinsa (tai sitten siihen, ettei asiakkaita ole).

Olen nimittäin ihan sairaan hyvä keksimään erilaisia tapoja esitellä omaa osaamista, myydä ja verkostoitua silloin, kun kyse ei ole itsestäni! Yhtenä yönä diilasin anopin Itä-Suomeen kouluttamaan soteen/soteuudistukseen/palveluohjaukseen/tms. liittyen (tärkeintä oli, että he keskenään tiesivät mistä puhuivat) ja toisena sparrasin pikkusiskon työhakemusta ja jeesasin häntä saamaan unelmiensa työpaikan. 

Olen näet aina ollut vähän sellaista tekijä-tyyppiä. Sellaista, jonka mielestä kannattaa ennemmin tehdä ja kokeilla kuin jossitella ja katua. Kun saan idean, laitan sen yleensä käytäntöön heti, koski se sitten talvitakin ostoa tai sitä, että voisin pyörittää pari päivää Tampereen parasta ravintolaa.

Tämä on itseasiassa aika jännä ristiriita. Vaikka edellinen kirjoitukseni käsitteli häpeää, en juuri koskaan häpeä asioita etukäteen. Voin pokalla ehdottaa ihan pähkähulluja asioita kenelle tahansa ja tajuta nolostua vasta jälkikäteen. Esimerkiksi Janica on jo tottunut siihen, että säännöllisesti ilmoitan myyneeni meille kokkikurssin Martoille tai kiinnittäneeni hänet puhumaan johonkin tapahtumaan, eikä varmaan enää edes hätkähdä ilmoitteluani.

Rakastan myös ihmisten auttamista. Saan ihan älytöntä tyydytystä siitä, että olen osannut ratkaista ongelman tai auttaa ihmistä pulassa. Siksi on ihanaa, että saan myös työkseni sparrata ihmisiä ja yrityksiä löytämään markkinoinnista ne kuuluisat viisasten kivet ja saada oma osaaminen parhaalla tavalla esille.

Ajattelin nyt jakaa parhaat vinkkini teille ihan kaikille, koska ketäpä ei Nuargamin neuvot kiinnostaisi! Näitä voi soveltaa aloittelevana yrittäjänä, työnhakijana, kuivasta kaudesta kärsivänä freelancerina tai vaikka vaan omaksi ilokseen.

Listasta alkoi tulla niin valtavan pitkä, että pilkoin tämän osiin ja ensimmäisenä jaan niksit LinkedIn-profiilin päivittämiseen.

Vinkkejä LinkedIn-profiilin päivittämiseen

Eikö voisi vähempää kiinnostaa? Tiedän. Mutta valitettavasti asiantuntijatyötä tekevien henkilöiden on lähes pakko olla linkkarissa, eikä siitä muillekaan haittaa ole!

Googlaamalla löytää useita hyviä listoja ja neuvoja oman profiilin päivittämiseen. Pelkän työhistorian luetteleminen ei kuitenkaan riitä! Avaa työtehtäväsi, selitä auki mitä mikäkin työsi on pitänyt sisällään ja käytä asiasanoja. Käytä myös ajantasaista kasvokuvaa – ei peiliselfieitä – ja kiinnitä huomiota alun summaryyn eli yhteenvetoon. Jos työskentelet suomenkielellä, voit hyvin kirjoittaa sisällöt suomeksi, vaikka LinkedIn toimiikin englanniksi.

Summaryssa on tärkeää käyttää asiasanoja, eli niitä sanoja, joilla haluaisit ammatillisessa mielessä tulla löydetyksi. Itselläni yhteenvedossa on sanoja kuten projektinhallinta, tapahtumatuottaja, sisältömarkkinointi, yhteisömanageri jne. ja summaryn teksti on jaettu kahteen osaan. Ensin kerron muutamalla lauseella erityisosaamisalueeni, kiinnostuksen kohteeni ja hiukan arvoistani, sen jälkeen luettelen ihan ranskalaisin viivoin ne työtehtävät ja nimikkeet, jotka kuvaavat osaamistani. Erityisen tärkeää on myös lisätä yhteystiedot heti yhteenvedon alkuun – profiilista ei ole mitään hyötyä, jos et kerro, miten sinuun saa yhteyden.

Helppo tapa piristää omaa profiilia on pyytää LinkedIn-kontakteilta suosituksia (Featured Skills & Endorsements ja Recommendations). Itse tsekkaan aina ensimmäiseksi summaryn ja muiden antamat suositukset sekä kommentit ja muodostan ensivaikutelman näiden pohjalta. Voit aloittaa kutsumalla kontakteiksesi nykyiset ja entiset työkaverisi ja pyytää heitä suosittelemaan itseäsi ja taitojasi sekä tietysti suositella heitä takaisin.

LinkedIn toimii myös hyvänä digitaalisena käyntikorttikotelona. Itse pyydän tapaamani henkilöt aina linkkarissa kontakteiksi, jotta kasvot pysyvät mielessä. Muista laittaa kontaktipyyntöön aina jokin pieni personoitu viesti, äläkä spämmää koko sähköpostilistaasi kutsuilla.

Erityisesti viestintäaloilla LinkedIn on myös hyvä tapa pysyä kärryillä alan keskusteluista. Seuraa news feediäsi, liity alasi ryhmiin ja hyödynnä näiden tapahtumia ja keskusteluita. Tampereella toimii esimerkiksi Tampereen Viestijät -ryhmä, joka järjestää maksuttomia viestintään liittyviä tapahtumia ja tilaisuuksia. Ei ole lainkaan tavatonta, että rekrypostaukset tai tapahtumailmoitukset julkaistaan vain LinkedInissä, jolloin voidaan varmistua siitä, että ilmoituksen näkevät juuri ne oikeat ihmiset. Itse esimerkiksi julkaisin muutama viikko sitten harjoittelijarekryni vain LinkedInissä, koska hakijan täytyy ymmärtää, miten se toimii.

LinkedInin päivittäminen ei ole hankalaa, mutta se vaatii vähän paneutumista. Kannattaa kuitenkin ajatella sen olevan jatkuvasti voimassa oleva avoin työhakemus tai myynti-ilmoitus. Esittele siis osaamisesi samalla itsevarmuudella, jolla esittelisit itsesi Tinderissä! LinkedIn on myös sairaan helppo ja nopea tapa kertoa oma osaaminen tiiviissä paketissa sen sijaan, että joka kerta aloittaa kokonaan alusta ja räätälöi CV:nsä uudelleen.

Tsekkaile vaikka minun profiiliani tai katso Zenton Hannan vinkit oman profiilin viilaamiseen. Jeesaan myös mielelläni, jos tarvitset apua oman profiilisi kanssa!

Seuraavalla kerralla ajattelin kirjoittaa verkostoitumisesta – joka sekään ei ole mielipuolista spämmäämistä tai minglaamista aamusta iltaan. 

Onko teillä jotain aiheita tai ajatuksia, joista erityisesti haluaisitte kuulla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *