Tunnelmallinen ja rentouttava Joulu Tallinnassa

Alan luiskahtaa siihen koulukuntaan, joka karkaa jouluna johonkin ihan muualle kuin omien seinien sisäpuolelle. Jouluun liittyvät odotukset ja ääneen sanomattomat vaatimukset on helpompi sivuuttaa reissussa ollessa eikä kukaan odota sinun kaahaavan minuuttiaikataululla mummilasta kummilaan koko pyhien ajan.

Ennen lapsia olin usein jouluisin töissä. Jouluaatto lähiökuppilassa oli samaan aikaan rakas ja raskas. Oli älyttömän surullista tajuta, että se baaritiskin päähän katettu jouluateria oli monelle koko vuoden ainoa jouluateria ja vuoden kohokohta. Heidän perheensä oli nyt tuossa kuppilassa ja jouluisin kukin äityi muistelemaan onnellisempia aikoja: sitä, kun lapset vielä ottivat kotiinsa tai vaimo oli elossa. Muistelojen jälkeen kohotettiin keskikaljamaljat joululle ja veikattiin, että joko Nuargami seuraavana jouluna viettäisi aattoa perheensä kanssa.

Joulu Tallinnassa

Vasta nyt, kun lapset ovat vähän vanhempia, alkaa joulu tuntua oikeasti joululta. Etsimme lasten kanssa adventtitonttujen parvekkeelle jättämiä pikkupaketteja ja ihastelimme eräänä yönä lattianrajaan ilmestynyttä tonttuovea. Koko touhuun on tullut uutta taikuutta ja sadunomaisuutta – siis sitä, mikä omassakin lapsuudessa oli parasta.

Ja tänä vuonna tuo taikuus siirrettiin muutaman sata kilometriä etelään. Joulu Tallinnassa oli sekoitus satua ja ihanaa Vanhankaupungin tunnelmaa!

Joulu Tallinnassa – majoitu helposti ja halvalla upeassa Airbnb -asunnossa

Kuten kevään ex tempore -hiihtolomareissulla, myös nyt majoituimme Airbnb -asunnossa. Tallinnan Airbnb -asuntojen hintataso on hotelleja edullisempi ja tarjolla on paljon supersöpöjä asuntoja. Nyt olimme liikkeellä kahden lapsen ja yhdeksän aikuisen seurueella, joten se asetti asunnon koolle tiettyjä tarpeita. Neljä aikuista majoittui muualla, mutta myös meidän viiden aikuisen ja kahden lapsen poppoomme vaati neljä makuuhuonetta. Kriteerilistalla oli tämän lisäksi iso ruokailutila ja tilava keittiö, joiden lisäksi löytämästäni asunnosta löytyi myös upea saunaosasto porealtaineen ja kiviseinineen.

Joulu Tallinnassa

Joulu Tallinnassa

Asunto oli yhtä upea kuin kuvissa ja lapset pulikoivat altaassa niin paljon, että lämmin vesi oli joka ilta lopussa. Sauna oli suomalaisiin löyöyihin tottuneelle melko mieto, mutta päätimme ottaa tämän vuoden joulusaunat enemmän rentotutumisena kuin hulluna löylyn heittona ja siihen 60-65 astetta riitti mainiosti. Asunnossa oli kaikki tarvittava yhdentoista hengen joulun viettoon ja lähikauppa Rimi parin korttelin päässä. Erityisen ihanaa oli asunnon sijainti Tallinnan Vanhassakaupungissa – piipahdimme joulutorilla ja vanhan kaupungin tunnelmaa ihastelemassa joka päivä.

Joulu Tallinnassa

Majoitus kustansi 185€ per yö eli noin 26€ per henkilö. Ja tämä asunto siis oli kalleimmasta päästä, keväällähän me majoituimme Kalamajan alueella 15€ per henkilö per yö! Suosittelen siis todella lämpimästi tsekkaamaan Airbnb’t aina kun matkustat Tallinnaan, ketjuhotellikokemuksesta ei ole mitään järkeä maksaa satasta per yö.

Jouluruuat (ja lounaat!) Balti Jaaman kauppahallista ja torilta

Balti Jaaman (eli Tallinnan rautatieaseman) torille oli asunnolta noin kymmenen minuutin kävelymatka. Torikeskus ja kauppahalli uudistettiin viime vuonna ja Balti Jaama Turg on todellakin vierailun arvoinen paikka. Jos satut olemaan kauppahallihullu kuten minä, vierähtää torilla helposti vaikka koko päivä. Nopeammalle piipahtajalle suosittelen lounasta jossain torin ihanista pikkuravintoloista. Me kävimme Balti Jaamassa lounaalla parikin kertaa ja erityisen vaikutuksen tekivät Baojaamin täydelliset bao-sämpylät ja Uulitsin artesaaniburgerit.

Joulu Tallinnassa

Molemmissa paikoissa kaikki tehtiin alusta saakka itse, vaikka tilat olivat pieniä ja keittiöt vain muutaman neliön kokoisia. Heittämällä yhdet koskaan syömistäni katuruoka-annoksista! Ja mikä parasta, molemmissa paikoissa listalla oli vain neljästä viiteen annosta, joista puolet olivat oletuksena kasvisversioita tai vegaanisia annoksia. Baojaamin munakoisobaot näyttivät sata kertaa herkullisemmilta kuin vaikkapa Restoran V:n ruoka, johon olin ehkä jopa hiukan pettynyt. Kaiken sen etukäteishehkutuksen jälkeen odotin ruuan olevan taivaallista, mutta V oli ennemmin ok kotiruokaa kuin täydellistä ravintolaruokaa. V tosin ei sijaitse torilla vaan Vanhassa Kaupungissa, mutta ei se ole niin justiinsa.

Balti Jaamasta ostimme myös joulukinkun, jonka anoppi oli edellisenä viikonloppuna käynyt tilaamassa. Tallinnassa ei syödä joulukinkkua, joten konsepti oli ollut hiukan outo. Ystävällisen kanssa-asiakkaan avustuksella kinkku saatiin kuitenkin tilattua Oma Põrsas -nimisestä kaupasta ja se laitettiin jo liikkeessä suolaan. En itse syö joulukinkkua joten en osaa sanoa miltä tuoresuolattu virolainen kinkku maistui, mutta kyllä se hyvin tehokkaasti näytti pyhien aikana katoavan jääkaapista. Laatikoita tai muitakaan perinteisiä herkkuja ei Tallinnassa juurikaan tunneta, joten jos joulun onnistuminen on yhdestä ruokalajista kiinni, niin se kannattaa tuoda Suomesta mukanaan. Me panostimme kaloihin ja mätiin, jotka muuten ovat Tallinnassa nekin kovasti Suomen hintoja edullisempia.

Joulu Tallinnassa

Matkalla meiltä torille sijaitsi yksi keskusta-alueen harvoista leikkipuistoista. Kylmä merituuli ja harmaa keli eivät ihan kamalasti houkutelleet viettämään aikaa ulkona, mutta kesällä Tornin puisto on varmasti tosi kaunis paikka!

Tallinnan Vanhakaupunki on täynnä joulun taikaa

En tiedä miten Tallinnan Vanhakaupunki voikin olla niin kaunis. Siis ihan ympäri vuoden, mutta erityisesti jouluna! Kaikki ne valot, joulukuuset, joulutori ja pikkukujat ovat täynnä joulun taikaa ja haahuilimme vanhan kaupungin kaduilla joka päivä. Lapset rakastuivat Joulutorin karuselliin ja aikuiset sen hehkuviiniglögiin. Kävelin vanhassa kaupungissa enemmän kuin koskaan aiemmin ja kävin myös pitkästä aikaa mm. Toompean mäellä. Söpöjen katujen lisäksi bongasimme vanhasta kaupungista monta ravintolaa, joihin aion seuraavalla kerralla tehdä varauksen: Restoran Pegasus, Parrot Minibar, Kohvik August ja Kohvik Must Puudel nyt muutaman mainitakseni.

Joulu Tallinnassa

Joulu Tallinnassa

Joulu Tallinnassa

Joulu Tallinnassa

Vanhankaupungin laidalta löysimme myös luisteluradan, josta olisi saanut vuokrata luistimiakin. Ainakin keskipäivän aikaan joulupäivänä rata oli aivan täynnä ihmisiä, joten voi olla, että sinne kannattaa suunnata alkuillasta tai illalla. Romantiikannälkäisten kannattaa ehdottomasti harkita iltaa, sillä luistuinrata ja sen viereinen Pyhän Mikaelin kirkko on iltaisin upeasti valaistu ja todella tunnelmallinen.

Kahvila-Ravintola Rukis pelastaa kahvinjanoisen fiilistelijän

Vaikka Tallinnassa on jouluna moni paikka auki, pistävät pienet putiikit ja kahvilat ovensa kiinni. Vanhankaupungin kahviloista vain isot turistipaikat ovat auki ja ehdin jo joulupäivänä ajautua pieneen paniikkiin, kun etsiskelin auki olevaa aamiaispaikkaa. Vanha suosikkini EHE Maitse Gourmee piti ovensa kiinni, mutta onneksi uskaltauduin Kohvik Rukisiin, ihan Vanhankaupungin portin pieleen. Rukis on yhdistelmä leipomoa, kahvilaa ja ravintolaa ja keskivertokuppilaa vähän kalliimpi. Toisinsanoen siis melkein Suomen hinnoissa.

Kohvik Rugis

Söin ensin aamupalaksi vuohenjuustobriossin tuoreilla marjoilla, puolukkalimonadia ja ison kupin lattea. Katselin ihmisiä ja vakoilin keskusteluja – hetki ihan omassa rauhassa teki tuossa vaiheessa reissua todella hyvää. Jälkkärille myös mies ja lapset liittyivät seuraani ja jaoimme vielä muutaman kakkupalan ja joimme kuumaa kaakaota. Unikonsiemenkakku oli muuten taivaallisen hyvää, kannattaa kokeilla jos vierailette! Se ei ulkonäöstään huolimatta maistu lainkaan terveelliseltä, vaan päinvastoin on syntisen suklaista.

Kohvik Rugis

Rukisissa on pöytiintarjoilu, joka näytti aiheuttavan monelle suomalaiselle päänvaivaa. Oli hauska seurata, miten suomalaiset turistiporukat jäivät ovelle ja kassan läheisyyteen pyörimään neuvottomina kun taas kaikki muut istuivat suoraan pöytään ilman vähääkään hämmennystä. Eli jos käyt Rukisissa, niin istu pöytään ja odottele, että tarjoilija tulee luoksesi. Palvelu on superystävällistä ja sydämellistä, kunhan ei odota saavansa tervehdyksiä kassalta kahvilaan saapuessaan.

Joulu Tallinnassa

Joulu Tallinnassa

Kaikenkaikkiaan meillä oli todella kiva joulu Tallinnassa. Sopivassa suhteessa jouluhössötystä ja häsläämistä ja toisaalta taas rentoilua ja maleksimista ilman mitään aikatauluja. Jos kriteereinä voidaan pitää The Crownin ja Call The Midwifen katsottuja jaksoja, niin tänä jouluna se oli 31 jaksoa. Ei lainkaan huonosti, sanoisin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *