Iltaisin muutun ihmispaskaksi

Joskus ei vaan yksinkertaisesti enää jaksa. Ei hakea vettä, ei metsästää hirviöitä, ei laulaa iltalauluja, ei laskea lampaita, ei mitään. Vaikka kuinka tietää, että nyt minun pitäisi olla tässä se aikuinen ja se, joka jaksaa loputtomasti keskustella ja perustella, silti kärsivällisyys loppuu. Kyyneleet kirvelevät silmissä, ääni nousee vähän liian korkeaksi ja pyynnöt muuttuvat käskyiksi.

Yleensä se joskus on iltaisin.

Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat, sitä paremmin ne alkavat tajuta, että vallitseva olotila ei ole se ainut mahdollinen. Sen sijaan, että istuu iltapalapöydässä, voisi olla ulkona tai uimassa. Leikkiä, katsoa telkkaria, mennä mummulaan tai suoraan nukkumaan. Maailma alkaa olla täynnä mahdollisuuksia, joista se äidin tarjoama vaihtoehto on kaikista tyhmin. Eikä sitä todellakaan pelätä kertoa.

Työhöni kuuluu todella paljon ihmisten ymmärtämistä. Nyökyttelyä, samaa mieltä olemista, rakentavaa keskustelua ja jatkuvaa dialogia. Ihmiset somessa ja livenä odottavat olevansa maailman tärkeimpiä, haluavat vastauksen asap ja odottavat, että juuri heidän asiansa etenee mahdollisimman pian. Aamuisin jaksan sitä mainiosti. Mutta mitä pidemmälle päivä kuluu, sitä tyhjemmät empatiavarastoni ovat.

Se on aika paskaa siihen nähden, että iltaisin niitä tarvittaisiin kaikista eniten.

Rakastan lasteni kanssa keskustelua, ne ovat maailman mainioimpia tyyppejä! Useimmiten kysymykset ovat kiinnostavia ja on kiva yhdessä googlettaa, että miten iso aurinko oikeastaan onkaan. Mutta sitten tulee niitä hetkiä, kun haluaisi vaan olla hiljaa.

Niitä, joissa jokainen kiukkukohtaus tuntuu henkilökohtaiselta vittuilulta. Tekisi mieli huutaa takaisin, että itte oot tyhmä ja karjua, että ennen teitä sain olla edes joskus rauhassa. Kaikista pahinta on saada itsensä kiinni miettimästä, että ehkä niillä vanhoilla sananlaskuilla onkin vinha perä ja mitäs jos vitsan säästäminen oikeasti onkin lapsensa vihaamista. Helpompaa se varmaan ainakin olisi kun tunteita – lapsen tai omia – ei edes yrittäisi käsitellä vaan hakisi risun heti, kun oma otsasuoni alkaa tykyttää.

On inhottavaa tietää olevansa kohtuuton tai vaativansa lapsilta liikaa. Samaan aikaan on inhottavaa tietää vaativansa itseltäänkin liikaa. Puolison reissuviikkoina yritän olla samaan aikaan kumpikin vanhempi ja antaa extrahuomiota, extrarakkautta ja extraymmärrystä. Kaksinkertainen ymmärrys kuluttaa kaksinkertaisesti voimavaroja ja jokainen, myös ne hyvällä tarkoitetut, kasvatusohje saa itkun pärskähtelemään vain entistä räkäisempänä.

On kuitenkin helpottavaa tietää, että tässäkään veneessä ei ole yksin. Että meitä on muitakin ja tämä(kin) tunne on ihan inhimillinen. Kun oma kantokyky alkaa olla ihan lopussa, on parasta, kun on ystäviä, jotka sanovat, että hei, mää tiedän miltä susta tuntuu, toi on ihan paskaa. Hetken piehtaroinnin jälkeen sitä nimittäin jaksaa paljon paremmin hakea vielä sen seitsemännensadan mukillisen vettä.

5 comments

 1. ReK

  Aamen!

 2. Maria

  Osuipa sopivasti tämä teksti. Juuri hyvän tovin lapsia nukutin ja kävin mm. keskustelua siitä, miten lapsi haluaisi uuden äidin, koska mä ostin liian vähän karkkia. Onneksi lopulta päädyttiin siihen, että tykätään toisistamme. Mutta pikkasen kyllä hajotti taas, kun haluis vaan ite päästä nukkuu.

 3. Oili / Ajatuksia Saksasta

  Illat on kyllä pahimpia. Juuri tänään lapsi oli tuhottoman väsynyt huonojen yöunien ja pitkän tarhapäivän jälkeen ja huusi joka ikisestä asiasta. Vaadittiin ihan kaikki tahdonvoima etten hajottanut mitään tai huutanut sille aivan pää punaisena, vaikka tietenkin tiesin ettei neljävuotias väsymykselleen mitään voi. Etenkin tämä raskaus ja kaikki illat yksin lapsen kanssa on poistanut kaikenlaisen kärsivällisyyden hyvin tehokkaasti. Mies jaksaa kotona ollessaan paljon paremmin, kun taas itse olen jokaisesta pikkuasioista nalkuttava mörkö. Jospa tilanne paranisi äitiyslomalla, tai sitten ei…

 4. Nuppunen

  Täällä on ihan sama meininki… Kaksvee ja viisvee tuntuu liittoutuneen meitä vanhempia vastaan iltahulinoissa, eikä omaa aikaa tahdo löytyä illoista enää millään -.- Varsinkin mulle se oman ajan menetys on oikea Akilleen kantapää ja höyryän stressistä jo uniajan lähestyessä. Jospa tää ”vaihe” taas kohta edes helpottais, siihen asti tsemppiä! 🙂

 5. Helmi

  ”Niitä, joissa jokainen kiukkukohtaus tuntuu henkilökohtaiselta vittuilulta. Tekisi mieli huutaa takaisin, että itte oot tyhmä ja karjua, että ennen teitä sain olla edes joskus rauhassa.” Niin totta. Just eilen sanoin esikoiselle iltapesusirkuksen vaan jatkuessa että mä en kestä miten ärsyttävä sä olet. Onneks voi aina sit myös sanoa anteeksi ja selittää että ätikin on vain ihminen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *